Предлагайте най-доброто клиентско обслужване

Осигурявайте винаги отлично обслужване на клиенти по всички канали.

Вашите служители ще имат пълен поглед върху данните за клиента, включително активност в социалните мрежи, за да могат да решават възникналите проблеми максимално бързо и да подобряват клиентската лоялност.

ПОЛЗИ

Ефективно управление на обслужването

Получавайте обратна връзка от клиентите си на мига и я преглеждайте навсякъде през мобилни устройства.

Обединете и оптимизирайте процесите по обслужване на клиенти, използвайки SAP Hybris софтуера за обслужващи операции. Съкратете времето за разрешаване на клиентски проблеми, като позволите на вашите служители да си сътрудничат по-ефективно, да намират нужната им информация и да контактуват директно с клиента. 

Многоканално обслужване на клиенти

Осигурете на служителите пълен поглед върху клиентите по всички канали и улеснете разрешаването на сложни проблеми.

Използвайте всички канали за обслужване, за да покриете изискванията и на най-взискателните клиенти. Подобрете удовлетвореността на клиентите си и спечелете тяхната лоялност към Вашите продукти и услуги. Отворете множество точки за връзка – телефон, имейл, чат, SMS – и предавайте възникналите въпроси към правилните служители, за да бъдат обработени максимално бързо.

Прозрачен процес на обслужване

Улеснете дейността на обслужващите екипи с оптимизирани работни графици и мобилни приложения.

Управлявайте планирането на дейности по обслужване, посещения на клиенти за отстраняване на аварии и крайното таксуване за извършени сервизни услуги. Увеличете продуктивността на служителите си, като оптимизирате графиците за обслужване на клиенти и улесните събирането на информацията за възникнали проблеми.

Нашите услуги

Консултиране

Демонстрации

Конфигуриране

Обучения

Миграция на данни

Системни тестове

Управление на проекти и одити

Инсталации и разработки

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Най-добрите практики за Вашия бизнес.

ЗАПИТВАНЕ